Pima County, Arizona, Verenigde Staten

Pima County is gezegend met een landschap van ongekende natuurlijke schoonheid, waar de woestijnvallei wordt doorbroken door bergketens die tot in de hemel lijken te reiken

Pima County heeft ingrijpende maatregelen genomen om het welzijn van zijn burgers te beschermen

door een van de meest waardevolle hulpbronnen te conserveren: drinkwater

Met een HMI/SCADA oplossing op basis van Wonderware Situational Awareness en een oplossing voor Mobile Workforce en beslissingsondersteuning kan de Wastewater Reclamation Department van Pima County het rioleringsstelsel van het district effectief beheren en onderhouden.

 • Doelstellingen

   

  • Institutionele expertise van huidig personeelsbestand vastleggen ten behoeve van effectieve training aan toekomstige operators
  • Een effectieve Situational Awareness-strategie die zorgt dat medewerkers de situatie van de processen op de werkvloer goed kunnen begrijpen en correct kunnen ingrijpen

   

 • Uitdagingen

   

  • Dagelijkse verwerking van meer dan 225 miljoen liter rioolwater ten behoeve van de regionale bevolking van ruim 1 miljoen personen.
  • Onmiddellijk maatregelen nemen wanneer er een alarm is vanwege problemen met de installatie.
  • Operationeel management is moeilijk omdat de faciliteiten verspreid liggen over een gebied van ruim 1100 kilometer.

   

 • Resultaten

   

  • De capaciteit van de installatie is verdubbeld, waardoor de operationele efficiëntie met 50% is toegenomen
  • Het totale energieverbruik is met 10% gedaald
  • De ‘institutionele expertise’ wordt vastgelegd om toekomstige medewerkers te kunnen opleiden, waarmee een oplossing is gevonden voor de zorgen over de veroudering van het personeelsbestand

   

De dienst, die verantwoordelijk is voor een district met 1 miljoen inwoners, verwerkt dagelijks gemiddeld 225 miljoen liter afvalwater

Wonderware speelt een belangrijke rol in de SCADA-oplossing waarmee Pima County efficiënter kan werken door de afvalwaterzuivering op districtniveau te vereenvoudigen.

Pima County, Arizona, Verenigde Staten – Met een HMI/SCADA oplossing op basis van Wonderware Situational Awareness en een communicatie-oplossing voor Mobile Workforce System kan de Wastewater Reclamation Department van Pima County het rioleringsstelsel van het district beter beheren en onderhouden. De dienst, die verantwoordelijk is voor een regio met 1 miljoen inwoners, verwerkt dagelijks gemiddeld 225 miljoen liter afvalwater. “We beheren rioleringen met een totale lengte van 6000 kilometer in een gebied van 1100 vierkante kilometer”, zei John Sherlock, Deputy Treatment Director van Pima County.  “Met twee stedelijke zuiveringsinstallaties, zeven subregionale faciliteiten, 27 gemalen en 77.000 mangaten is dit een behoorlijk complex district om te beheren”. De Water Reclamation Facility in Tres Rios is onlangs overgeschakeld van een conventionele zuurstoftechnologie voor de verwijdering van verontreinigende stoffen naar een vijf-stappen ‘Bardenpho-proces’ voor het verwijderen van biologische nutriënten (BNR) zoals fosfor- en stikstofverbindingen. “Het ammoniakgehalte van het water dat bij ons binnenkomt, is doorgaans 30 tot 40 ppm”, zei Sherlock.  “Met onze huidige zuiveringstechnologie kunnen we dit voor 99% verwijderen, zodat we water afleveren met hooguit 1 ppm ammoniak”. Hierdoor voldoen de faciliteiten van Pima County aan de meest strikte eisen voor nutriëntenverwijdering die op federaal en deelstaatniveau zijn geformuleerd om de waterkwaliteit te garanderen.

Automatisering speelt cruciale rol bij waterzuivering

Het succes van de zeer geavanceerde Tres Rios Water Reclamation Facility is voor een belangrijk deel te danken aan automatisering. Het automatiseringssysteem dat op deze faciliteit wordt gebruikt, bestaat uit verschillende Wonderware applicaties van Schneider Electric. Met behulp van Wonderware System Platform, Wonderware InTouch, Wonderware Historian, Wonderware Historian Client en Wonderware IntelaTrac kunnen zowel het management als de veldmedewerkers de processen observeren, evalueren en aanpassen en eventuele problemen snel oplossen. Wonderware System Platform fungeert als het ‘industriële besturingssysteem’ voor de installaties van Pima County en levert gemeenschappelijke services zoals configuratie, implementatie, communicatie, beveiliging, dataconnectiviteit, samenwerking en vele andere. Op basis van deze services kan Pima County een geünificeerd ‘installatiemodel’ bouwen met een logische representatie van de processen, fysieke installaties en industriële systemen. Het installatiemodel verschaft essentiële context voor de data, helpt bij diagnostiek en probleemoplossing en levert waardevolle systeemdocumentatie gedurende de hele levenscyclus van het systeem.

Het installatiemodel is een unieke functie van het Wonderware System Platform.

Wonderware InTouch is geïntegreerd met System Platform en levert geavanceerde HMI-functionaliteit met standaard graphics en een op objecten gebaseerde engineering-methode met een Integrated Development Environment. Hiermee kunnen heel eenvoudig gestandaardiseerde HMI applicaties worden gebouwd en geïmplementeerd op alle industriële installaties, zodat de ontwikkeltijd met 70% wordt verkort. Bovendien kan Wonderware de oorspronkelijke InTouch applicatie van Pima County nog gewoon uitvoeren in de nieuwste versie van het platform.  Wonderware is de enige automatiseringsleverancier die deze onovertroffen investeringsbescherming biedt.

Pima County Wastewater Reclamation

Dankzij hoogwaardige Situational Awareness kan het operationele team van een zuiveringsinstallatie in Pima County effectieve beslissingen nemen om het succes van de organisatie te waarborgen. Hiervoor worden technieken gebruikt waarmee de medewerkers beter kunnen waarnemen, begrijpen en voorspellen wat zich afspeelt in de installatie.

Doelgericht ontwerp

De Situational Awareness-strategie die in het Wonderware HMI/SCADA-systeem van Pima County is geïmplementeerd, maakt gebruik van een doelgerichte ontwerpmethode, een intelligente vensterstructuur, een effectief kleurenschema en alarmmanagement met koppeling aan acties.

“We hebben er bij onze Situational Awareness-implementatie op gelet dat de focus duidelijk bleef, dat we de graphics simpel en rustig voor de ogen hebben gehouden en dat dingen die aandacht behoeven, ook aandacht krijgen”, zei Larry Sawicki, Control Systems Engineer van Pima County. De resultaten waren spectaculair. Operators die vroeger maar al te vaak alarmen negeerden, komen nu onmiddellijk in actie.  Problemen worden onmiddellijk onderzocht en opgelost voordat ze de kans krijgen om te escaleren. “We merken een duidelijke verbetering bij onze operators wanneer er iets niet goed gaat: ze reageren veel sneller en nemen passende maatregelen”, aldus Sawicki.

Meer dan alleen HMI/SCADA

Pima County speelt graag een voortrekkersrol bij de toepassing van nieuwe technologieën en maakt gebruik van Wonderware IntelaTrac, een geavanceerde oplossing voor beslissingsondersteuning en communicatie met mobiele werknemers.  IntelaTrac verzamelt informatie van afzonderlijke activa.  De webgebaseerde uitzonderingsrapporten van IntelaTrac houden alle teamleden op de hoogte van de huidige toestand van de industriële processen. “Met IntelaTrac kunnen we specifieke informatie van de installatie gebruiken die vroeger niet in het SCADA-systeem aanwezig was, en deze informatie naar SCADA pushen. Hierdoor kunnen we voortaan ook in deze data trends herkennen, net als in de overige data in het SCADA-systeem”, zei Christopher Grant, Program Coordinator van Pima County. Als een geavanceerde oplossing voor beslissingsondersteuning en mobiele communicatie helpt IntelaTrac de waterbeheerders van Pima County om hun processen snel en gemakkelijk te beheren, zowel op de zuiveringsinstallatie als op andere locaties. IntelaTrac bestaat uit configureerbare software en robuuste mobiele hardware die workflows, dataregistratie en algemeen taakbeheer mogelijk maken voor industriële processen, onderhoudsbeheer, productiemonitoring en compliance applications. Doordat de applicatie met Wonderware System Platform en Historian wordt geïntegreerd, beschikken de gebruikers over een complete analyse- en rapportageoplossing waarmee verbeteringen in bedrijfsprocessen gerealiseerd en geïntegreerd kunnen worden – een waardevolle eigenschap voor een effectief procesbeheersysteem. IntelaTrac zorgt bovendien dat best practices en standaardwerkwijzen altijd worden nageleefd en dat er ook data worden verzameld op niet-geïnstrumenteerde systemen.  Bovendien worden cruciale inspecties voor milieubescherming, veiligheid en gezondheid volgens schema uitgevoerd en hebben mobiele operators essentiële informatie onder handbereik waarmee ze de installatie zo effectief mogelijk kunnen laten functioneren. “Dankzij IntelaTrac hebben we de institutionele expertise kunnen vastleggen van medewerkers die al jarenlang bij ons werken”, zei Grant.  “We hebben uitgebreide interviews met deze collega’s gehouden en hun kennis in onze elektronische rondes verwerkt ter ondersteuning van beginnende operators en managers en ook om betere trainingen te kunnen geven”.

Wonderware Customer FIRST-support

Het succes van Pima County was niet mogelijk geweest zonder plaatselijke ondersteuning door Wonderware West en EMA, een Wonderware-systeemintegrator.

De waterzuiveringsdienst heeft een abonnement op het Wonderware Customer FIRST-programma, dat een portfolio met essentieel softwareonderhoud, technische ondersteuning en services levert waarmee Pima County zijn investeringen in Wonderware-software kan beschermen en uitbreiden en zijn bedrijfsprocessen soepel kan laten verlopen.

Het Wonderware Customer FIRST programma biedt:

 • Doorlopend softwareonderhoud en innovatie door upgrades naar nieuwe softwareversies, zodat de Wonderware oplossing altijd een antwoord biedt op veranderende bedrijfsbehoeften
 • Toegang tot technische supportmedewerkers die op basis van jarenlange ervaring heel snel problemen kunnen oplossen
 • Optionele services en systeembeheerapplicaties voor het beheren, optimaliseren en optimaal benutten van de softwareoplossing

Wonderware Customer FIRST biedt ondersteuning op locatie

“Door een abonnement op het Premium-supportprogramma te nemen, is Pima County 24 uur per dag verzekerd van telefonische ondersteuning en de nieuwste versies van de Wonderware-software”, zei Mitch Arman, Regional Southwest District Manager van Wonderware West. Wonderware Customer FIRST biedt ook ondersteuning op locatie om eventuele problemen voor Pima County ter plekke op te lossen.  Verder geeft dit programma toegang tot Wonderware-engineers wanneer Pima County zijn Wonderware-oplossing voor afvalwaterzuivering wil upgraden en uitbreiden. Wonderware West en EMA, de systeemintegrator voor Pima County, hebben nauw samengewerkt aan de architectuur van het systeem en aan de implementatie van best practices”, zei Brian Farmer, Senior Systems Consultant bij Wonderware West.  “Pima County heeft bewust voor deze technologie gekozen.  Af en toe kwamen ze technische obstakels tegen, en dan vroegen ze ons om hulp.  Samen hebben we een uitstekend systeem voor Pima ontworpen”.

Wonderware helpt Pima County de processen te verbeteren en de kosten te verlagen

Met behulp van Situational Awareness en een geavanceerde oplossing voor beslissingsondersteuning en Mobile Workforce heeft Pima County een krachtige HMI/SCADA-oplossing gebouwd die de kosten heeft verlaagd, de efficiëntie heeft vergroot en de veiligheid van de waterzuiveringsinstallaties heeft verbeterd.